Första inspektionen av ön!

Första inspektionen av ön

Så var det då äntligen dags att sig ut till ön för att se vad vi gett oss in på. När man ska ut med en liten båt en kall blåsig dag så gäller det att klä sig ordentligt. Sagt och gjort här poserar jag framför spegeln i full mundering och även Frasse är väl rustad för båtturen.

Resan ut till ön börjar i en liten hamn en bit från Gullspång och själva båtturen tar ca 15 minuter om man tar det lugnt. Vi har inte hittat det bästa stället att gå iland på ännu så endera får vi staka oss genom vassen så långt det går och sedan vada i land eller så får vi lägga till på grannön och gå hyfsat torrskodda mellan öarna..

Vår första rundvandring på ön som är ca 750 meter lång och 250 meter bred visade att den bjuder på en typisk väderpinad önatur med låga tallar och vass runt hela ön. På sydvästra sidan finns det en ljunghed som slutar i en fin sandstrand, om än något igenväxt och med en del sten på botten. Stranden ska vi röja upp till våren och vi kommer då få en perfekt liten badstrand.

Det finns också ett litet hus på ön med ett rum och sovloft. Huset är väldigt illa åtgånget med ett stort hål i taket där det regnat in under många år till följd att det också blivit ett stort hål i golvet. Vår besiktning visade dock att väggarna och halva grundstommen är i bra skick men resten av stommen och taket behöver bytas ut helt. Huset har också en veranda med tak som även den är i mycket dåligt skick.

För att skydda huset mot ytterligare förfall la vi som en första åtgärd en stor presenning över hela taket så nu får huset stå och torka ur över vintern. Till våren är det dags att börja bryta i alla ruttna delar och ersätta med friskt virke.

Vi hittade också en ruin efter ett andra hus på ön men det är i alltför dåligt skick för att kunna göra något åt utan är nog bara att bränna upp. Kanske kan man plocka något därifrån för att använda i renoveringen av det andra huset.

Efter att ha vadat till och från båten i vatten som går en bra bit över stövelskaften blir strumpor och stövlar dyngsura så när vi  kom hem var det bara att hänga allt på tork i ett par dagar.

Nu får vi ge oss till tåls fram till våren innan vi kan komma över till ön igen och fortsätta med arbetet. Hur det hela utvecklas kommer vi att berätta om i framtida inlägg på den här bloggsidan.

Kommentarer är stängda.