Huset får nytt tak!

Huset får nytt tak!

Tegelpannorna på taket var mycket söndervittrade och många var rent av trasiga eller saknades helt. Trots detta klarade sig taket mycket bra mot väder och vind de första åren främst berodde på det takspån som fanns under pannorna och som sög upp samt fördelade regn- och smältvatten så att inget läckte igenom.

Vi började redan första året att klättra på taket för att byta ut trasiga tegelpannor men för varje panna vi bytte ut trampade man sönder två andra….

På sommaren 2010 kom det ett riktigt monsunregn som pågick i flera timmar vilket blev för mycket för takspånet, det började läcka in mängder med vatten i den övre hallen. Jag fick akut klättra upp på det blöta och hala taket med en stor otymplig presenning och täcka över den del där det läckte in.

Den tillfälliga reparationen fungerade bra men det blev väldigt fult med presenningen på taket. För att få det helt tätt hade jag behövt byta ut större delen av pannorna där det läckte in. När vintern kom började snön glida på presenningen och bildade en en liten lavin som drog med sig vårt nyuppsatta lyster på verandan ner på backen.

Vi bestämde oss då för att det var dags att fixa till taket ordentligt så vi tog kontakt med en lokal snickare som fick i uppdrag att lägga om hela taket med nya tegelpannor och samtidigt byta ut hängrännor, stuprör, takforer och vindskivor.

I maj 2011 satte arbetet igång och det tog ca två veckor för snickaren och hans medhjälpare att göra allt klart. Så här blev resultatet. Snyggt va?

Jag blev inte helt nöjd med det arbete som gjordes då ränndalarna inte blev speciellt snyggt skurna men taket blev ändå bra och tätt så det får vara som det blev. Nästa gång jag anlitar en lokal snickare kommer jag dock att vara mer noggrann med valet.

Kommentarer är stängda.