Om vår trädgård

Genom åren har de olika ägarna lagt ner mycket tid och energi på att skapa en fantastisk trädgård med äppelträd, häckar, prydnadsbuskar, perennrabatter, bärbuskar och gräsmattor.

När vi tog över Ugglebol 2007 så var det inte mycket kvar av allt detta så de första två åren ägnade vi praktiskt taget all tid till att restaurera trädgården. Vårt mål var att få tillbaka den blomsterprakt som det en gång varit men också sätta vår egen prägel på beståndet av växter.

Allt tar tid och man får inte ha bråttom när man jobbar med trädgård. Det man planterar eller beskär år ett ger inte resultat förrän år två eller tre, en läxa vi  lärt oss. Ett bra sätt för oss har varit att besöka Rudskogas lokala handelsträdgård eller andra vackra trädgårdar för att få tips och se hur blommorna ser ut vid olika årstider.

Första bilden visar hur det såg ut när vi började. Mer ogräs än blommor och omöjligt att se rabatternas former. Andra bilden visar att hårt arbete ger alltid resultat. Där ser vi samma rabatt  perfekt rensad och kantad om än något glest bebodd av växter (trodde vi 2007).

Idag blomstrar det överallt från tidig vår till sen höst. Här är bilder på några av blommorna i våra rabatter men vi vet inte vad alla heter.

En trädgård utan trädgårdskonst är inte komplett så självklart har vi några saker som vi tycker förgyller intrycket och bjuder in till reflektion. Skrot säger en del, trädgårdskonst anser vi. Bedöm själv!

Även om trädgården nu i princip är klar så betyder inte det att man helt kan softa utan det är ett ständigt underhållsarbete med, ogräsrensning, gräsklippning, beskärning av träd och buskar etc. Ibland måste man dock stanna upp och ge sig själv en belöning.

I vår trädgård handlar det mycket om vinbär i alla de färger så det blir en hel del arbete med att plocka när de är mogna och då är det bra med svärföräldrar som gladligen ställer upp och hjälper till.

Vi har definitivt våra favoriter bland perennerna, Agnetas är Dillpionerna och Riddarsporrarna och Björns är Röd solhatt och Gullvivorna.

Även om trädgården nu börjar se riktigt bra ut så vill man alltid göra mer och ändra om vartefter åren går. Vill du vet mer om vad vi redan gjort och sedan följa vår trädgård i sin fortsatta utveckling så läs våra inlägg om trädgården uppe till höger på denna sida.