Om våra hus

Vår gård består av ett boningshus i två plan, en liten ladugård med höskulle och ett utedass med plats för två 🙂

Boningshuset byggdes av en snickare från bygden 1919 och har därefter byggts till i två omgångar. Den senaste tillbyggnaden gjordes på 70-talet då man gjorde en grovingång till köket med hall, duschrum och toalett. Man la samtidigt ner en trekammarbrunn vid ladan för avloppet, borrade en brunn och drog in vatten i huset.

Ladugården ser präktig ut sedd från gaveln men tittar man från sidan ser man att något är galet. Byggnaden var ursprungligen tjugotre meter lång men en höststorm raserade större delen på 70-talet och det som nu återstår är den del som hade timrad stomme.

Nedan färglagda flygfoton visar hur gården såg ut 1957. Två saker syns tydligt på bilderna 1) ladan i sin fulla storlek 2) det var öppet landskap runt gården och inte som idag mest skog.

När vi tog över huset 2007 var det mycket förfallet. Murstocken läckte och skorstenen höll på att rasa, takpannorna var helt eroderade, verandan till stor del rutten och rödfärgen obefintlig. Ladugården var i tämligen gott skick även om rödfärgen flagnat.

Sedan dess har det pågått ett ständigt renoveringsarbete där alla som hälsat på fått ta del av arbetet i stort som smått och här ser vi sönerna Henrik och Richard arbeta med målning.

Efter allt slit har nu huset fått nytt tak och skorsten, verandan och flertalet fönster är renoverade och huset är nästan helt ommålat. Ladan har vi inte rört ännu men man ser på bilden hur fel den ser ut med fullstor gavel och bara 5 meters längd. Torrdasset syns till höger.

Huset kan se väldigt olika beroende på årstid och tid på dygnet så här fint ser det ut vintertid och så där argt kan huset se ut på kvällarna när belysningen är tänd.

Det finns mycket kvar att göra på husen och vi tar lite i taget vartefter vi orkar och får tid. Först ska boningshuset bli helt klart utvändigt och sedan blir det ladugården som ska fixas till. Inuti är det också mycket som behöver renoveras men det kan vänta tills allt yttre arbete är klart.

Vill du läsa mer om vad vi redan har gjort och hur arbetet fortlöper så hittar du uppe till höger på denna sida våra inlägg om husen och vi kommer att lägga ut nya varefter vi gjort något mer som vi vill dela med oss av.