Renoveringen av verandan!

Renoveringen av verandan!

När vi väl var på plats i Ugglebol och vår första semester inföll blev genast den stora frågan: -Var börjar vi? Trädgården var ett självklart val men vi ville också sätta igång med något på boningshuset och bestämde oss verandan så att huset skulle se bra ut från vägen!

Huset som det såg ut när vi började. Staketet uppe på verandataket var inte ett staket utan lyster ett vanligt sätt förr att få huset att se mer pampigt ut än det egentligen var 🙂

Etapp ett blev att riva bort allt ruttet virke på verandan men vi ville samtidigt rädda så mycket som möjligt av stolpar, tak, överliggare de vackra bågar som avslutade utsmyckningen uppe under taket. Anledningen till detta var att dessa var av gammalt virke och hade vi bytt ut allt skulle verandan se för nybyggd ut i förhållande till själva huset.

Verandastolparna var inte i bästa skick så vi fick såga ur vissa partier och ersätta med friskt virke.

Mycket mer än grundarbetet hann vi inte på vår första semester men det hindrade oss inte från att sitta på verandan i princip varje kväll och även plåga våra gäster med det när de kom på besök för att kolla in Ugglebol.

Sommaren 2008 fortsatte vi med renoveringen som nu blev roligare arbete eftersom allt skulle byggas upp och målas. Vi har varit noga med att använda de allra bästa linoljefärgerna för att få en gammaldags känsla och dessutom håller de mycket bättre än nya moderna oljefärger.

När semestern var slut så var vi då äntligen (nästan) klara. Det som återstod var en strykning till av bakre väggen och måla om ytterdörrarna vilket fick vänta till nästa semester.

På semestern 2009 tog Björn tag i det sista av vitmålningen och Agneta målade om ytterdörrarna som hade en obestämd grön färg och på en av dörrspeglarna fanns ett gammalt blått färgprov. Vi hade i Hälsingland sett många dörrar målade med en fin gul färg (ockra) som vi lyckades hitta hos Ovolin i Degerfors.

Allt arbete vi la ner på verandan har inte varit förgäves utan lyft hela huset och gett oss ett fantastiskt uterum som vi använder flitigt såväl tidiga morgnar för frukost som varma sommarkvällar för samkväm.

Verandan har givit oss många sköna och roliga stunder som här med svärföräldrarna Maud och Ove.

 

Kommentarer är avstängda.