Vi börjar jobba med rabatterna!

Vi börjar jobba med rabatterna!

Det första vi började med i Ugglebol var trädgården som vi anade hade varit magnifik när den en gång i tiden var på topp. Det fanns många rabatter med mer gräs och ogräs än blommor och det var svårt att se rabatternas ursprungliga former.

Som sänd av gudarna kom en gammal dam förbi och det visade sig att hon bott i vårt hus som barn och kunde berätta allt om hur det hade sett ut på den tiden. Vi fick nu en vision att jobba mot men ville samtidigt sätta vår egen touch på trädgården.

Stärkta av damens beskrivningar och med nyinköpta redskap började nu något som liknade en arkeologisk utgrävning i rabatterna där vi analyserade varje tuva för att utröna om de skulle vara kvar eller tas bort. Troligen tog vi bort för mycket men vår son Ronnie som jobbar med trädgård säger alltid att vi amatörer är för försiktiga så vi gjorde nog rätt.

Vi började med de två långa rabatterna som ramar in gången från byvägen upp till verandan. Först grävde vi tydliga kanter så att rabatterna fick en form som vi gillade och som avskilde dom från gräsmattan. Därefter jobbade vi oss framåt meter för meter där allt som vi antog var ogräs togs bort och allt som liknade perenner fick vara kvar.

Eftersom det här var på våren så såg rabatterna efter rensningen väldigt glesa ut så vi delade och flyttade runt växter samt planterade in nya för att få det lite fylligare. Därefter la vi på ordenligt med gödslad jord och jobbade sedan igenom rabatt för rabatt på samma sätt.

Det som sedan hände var att alla växter som tidigare i en näringsfattig jord fått kämpa för sin överlevnad mot ogräset fullkomligen exploderade. På några månader hade allt vuxit sig långt utöver vad vi hade förväntat oss och det var tur att vi låtit det vara glest mellan plantorna.

Under hela sommaren och hösten kom olika perenner i blomning och vi studerade hur det artade sig. Många växter bredde ut sig för mycket, en del visade sig vara mer vilda växter än ädla perenner och några tyckte vi inte passade in eller var rentav fula.

Det vi lärde oss av denna första säsong var att trädgård är ett långsiktigt projekt. Det man ändrar eller planterar ger inte full effekt samma år utan kanske först år två och tre. Det som ser ursnyggt ut på bilder från andra trädgårdar eller handelsträdgården kanske inte alls blir bra i sin egen.

Alla parametrar som jordmån, väderstreck, sol/skugga, utbredning, höga/låga växter, färgkombinationer etc gav oss mycket huvudbry men vi lärde oss också en hel del inför kommande års vårbruk i rabatterna.

Trots allt får vi vara nöjda med denna första säsong som givit oss många sköna stunder i trädgården samt när vi suttit på verandan och beskådat färgprakten.

Kommentarer är stängda.