Vi tar Ugglebol i besittning!

Vi tar Ugglebol i besittning!

Efter mycket längtande fick vi då äntligen tillträde till Ugglebol den 13:e mars 2007. ….Yihaa!!!!

Tidigt på morgonen packade vi bilen proppfull och körde de 26 milen utan minsta tanke på hastighetsbegränsningar. Den gamla damen hade lämnat kvar en del möbler och husgeråd så huset var inte helt tomt när vi för första gången öppnade med egen nyckel och klev in. Nu fick vi gå runt i egen takt och klämma, känna och fingranska allt, det blev lite som Ernst  Kirchsteiger brukar säga: –Här sitter jag och öppnar upp och känner in 🙂

Vi tänkte nu ge dig en liten rundvandring i Ugglebol så du får se hur det såg ut när vi tillträdde och i framtida kan jämföra varefter husen rustas upp.

Boningshuset består av två våningar där det på nedre botten är kök,vardagsrum, ett sovrum, en hall där trappan går upp till övervåningen och en tillbyggnad med grovingång, toalett och badrum. På övervåningen finns en hall med två kattvindar, två sovrum och en råvind.

Ladugården består av två rum på nedre botten perfekta som verkstad och förråd och övervåningen är en enda stor skulle som bara andas festlokal!

Låt oss börja rundvandringen i boningshuset och då köket som är en central punkt i boendet. Köket är ganska stort och långsmalt med fönster mot söder och väster vilket gör att det blir ljust och trivsamt. Murstocken utgör hela den inre kortväggen och där finns en emaljerad järnspis samt diskbänk.

Köksskåpen är i 50-tals stil med lutande fronter på överskåpen, lite opraktiskt men charmigt. Det finns också ett riktigt skafferi som man kan kliva in i med gott om plats för torrvaror. Vitvarorna fungerar men är ganska till åren.

Troligen kommer vi spenderar mycket tid i köket inte bara för att laga mat utan för att det är så trivsamt.

Vardagsrummet som kallas salen är stort och ljust med fönster på tre sidor. Den centrala punkten i rummet är den lite udda kaminen som är klädd med kakel från Höganäs. Grangolvet är i bra skick och taket är ett sånt där vävspänt.Tapeten är sliten men jättevacker och kommer nog ge oss mycket huvudbry den dagen vi ska renovera rummet.

Det känns som att salen är ett rum vi verkligen kommer att trivas i och är som gjord för umgänge med familj och vänner.

Sovrummet är ganska rymligt med fönster på två sidor mot norr och öster. Det finns en fin vit kakelugn som ser ut att kunna hålla värmen bra den kalla årstiden. Ena väggen är en enda lång garderobsvägg där man lite skrämmande nog har installerat varmvattenberedaren utan tanke på vad som kan hända vid ett läckage.

Även i detta rum är det ett bra grangolv och vävspänt tak men tapeten är riktigt hemsk! Fönsternas placering gör att det inte finns något bra ställe att placera en dubbelsäng så den måste nog stå snett ut i rummet från ena hörnet för att få plats.

Trots den fula tapeten och problematiken med var man ska ställa sängen så känns, det tack vare kakelugnen, som att rummet kommer att bli ett utmärkt sovrum.

1976 gjordes en tillbyggnad på huset i form av en grovingång med badrum och toalett. Allt är lite smått men det finnas vad man behöver. Hallen har en avhängningsyta för ytterkläder, badrummet har dusch och handfat, och toaletten är jätteliten men man ska ju bara sitta där och ….

Nu tar vi trappan upp till övervåningen där man möts av en hall med dubbla fönster och kattvindar på bägge sidor. Hela väggen mot trappan är de gigantisk murstock med ett mystiskt hål som man troligen byggde för att få en ingång till råvinden men som satts igen med skivor för länge sedan.

På övervåningen finns det två sovrum som vi kallar det rosa och det blå rummet efter färgen på tapeterna. Bägge är ungefär lika stora, det blå ligger i söderläge och har en hemlig dörr mot råvinden, det rosa har norrläge och där finns en liten fin liten järnkamin.

Innanför det blå rummet ligger råvinden. Ett ganska stort rum med två kattvindar som på sikt skulle kunna fungera som en utmärkt gästvåning. Här finns ingen isolering utan det är ful höjd till undertaket och väggarna består bara av ytterpanelen.

Nu är vi klara med vår rundvandring i boningshuset och flyttar oss till lagårn. På nedre botten är har den två rum där det ena kommer bli en perfekt verkstad och det andra ett utmärkt förråd. Övervåningen är en enda stor skulle som kan bli festlokal och ett ställe att vara på regniga dagar för att kasta pil.

Summeringen av vår första helg i Ugglebol blev att även om det är riktigt slitet på sina ställen så kan man direkt flytta in och börja bo. Inga stora överraskningar upptäcktes och inget kräver någon akut åtgärd för att husen inte ska skadas mer än det redan är.

Det känns som att vi kommer att trivas här och det finns gott om plats för många i huset, ett bra ställe för att bjuda in och umgås med familj och vänner.

Kommentarer är avstängda.